Főoldal Agro.BIO Hungary KFT
2018. július 21. szombat — Dániel napja van.

FRISS BEJEGYZÉSEK

Hogyan és mitől óvjuk a szobanövényeinket? – Virágos kert
A tél mindig megviseli a szobanövényeket. Mit tehetünk?...
2014-12-01 Itt a faültetés időszaka – Gyümölcsös kert
Az októberben - és nem később - ültetett csemeték egy évvel korábban virágoznak...
2014-10-17 Mit kell tennünk októberben a kertben? – Virágos kert
Még nem fagy sem éjszaka, sem hajnalban. Ilyenkor ajánlott előkészíteni a kertet...
2014-10-12 Kertészkedj a városban! - Városi Kertészek 2014! – Kertünk tája
Van egy kiskerted a városban, de nem tudod, hogyan használd? Kertészkedsz már...
2014-09-05 Csoda a gyümölcsösben – Gyümölcsös kert
Tiszadobon csoda történt a gyümölcsösben. A MIKEF KFT úgy döntött, 15 hektáron...
2014-08-18 Embernagyságú paradicsombokrok – Virágos kert
A házi kiskertekbe betekintve rögtön szembetűnik a gazda gondossága. Így van...
2014-08-18 Házilag készíthető természetes gyomirtó – Kertünk tája
Az idei nyár eddig egyáltalán nem volt csapadékszegény, és ennek a különösen...
2014-08-01 Nyári metszés – Gyümölcsös kert
Itt a nyári metszés ideje: ollóval vagy puszta kézzel végezzük? Bármely furcsának...
2014-07-28

Kertünk tája

2014. július 28.Fitoftóra - a paradicsom és a burgonya ellensége

Írta: Szép kertért Címkék: kert növény BactoFil por-család AlgaFix


A paradicsom a legigényesebb konyhakerti növényünk, éppen ezért a magvetéstől a termés szedéséig kórokozók sora veszélyezteti, melyek részleges vagy teljes terméspusztulást okozhatnak.

Paradicsomvész: fitoftóra

Magát a betegséget gombák okozzák, amelyek áttelelnek az elhullott növényi részeken. Nem új betegség és nem csak a paradicsomra, hanem a burgonyára és az összes azonos családba tartozó növényre veszélyes.

paradicsom - fitoftóra

Ha idén még egyszer ültetünk paradicsomot, akkor a legfontosabb teendők mindenek előtt a megelőzés. Már a magvetésnél nem mindegy, hogy milyen magot ültetünk el. Ha saját szedésű a mag, és az előző évben volt paradicsomvész, nem biztos, hogy nem fertőzött magokat ültettünk.

Ha az új ültetés előtt nem ássuk fel a paradicsom ágyást, a kórokozók a növényi maradékokon ottmaradhatnak a talajon. Biokertészek sora képes vitatkozni azon, hogy szükséges-e vagy sem az ásás. Ebben az esetben igen. Ha a fertőzött növényi maradékokat beforgatjuk a talajba, már egy rizikótényezőt kiiktattunk.

Őszi munkánál is fontos az ásás. Az előző évi fertőzött részek megsemmisítésekor nem jó megoldás a komposzt. Még mindig előfordul, hogy az elpusztult növényi részeket egyszerűen a komposztra dobálják. Így saját magunk biztosítjuk a következő évi paradicsomvész jelenlétét a kertünkben.

Vetésforgó is jó megoldás lehet. Több helyen lehet olvasni, hogy a paradicsom saját helyet szeret. Ha viszont a kert egy másik részébe ültetnénk, talán ismét ki tudnánk iktatni egy rizikótényezőt.

Palántanevelése, kiültetése
Egy jó kondícióban lévő palánta a betegségekkel szemben sokkal ellenállóbb. A gyenge, satnya növények könnyebben betegszenek meg. A palántanevelés időszakában nagyon fontos, hogy erős, egészséges növényeket neveljünk. Ezért rendszeresen öntözzük áztatott csalán és zsurló levével. Kiültetéskor a talajt feltétlen takarni kell mulccsal, és az alsó leveleket eltávolítani. Kerüljük öntözéskor a levelekre való fröccsenést.

Ha az előző évben volt paradicsomvész a környéken, ha csapadékosabb, hűvösebb az időjárás, (mint pl. a 2010-es év) akkor számítanunk kell arra, hogy idén is jelentkezni fog a fertőzés. 

Talaj-előkészítés

Mindenek előtt, szükséges egy talaj "fertőtlenítés", amelyet nem a rovari kártevők és gyökérfonalférgek ellen kell elvégezni, hanem a kórokozókat kell megszüntetni. A biotermesztésben is engedélyezett szer neve a Trifender®, mely termésnövelő mikrobiológiai készítmény, gombaölő mellékhatással. A talajból fertőző kórokozó gombák (Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora) közvetlen elpusztítása mellett a gyökérzet egészséges fejlődését segíti elő.

Itt se felejtsük el a BactoFil port (baktériumtrágya) zöldségekhez kijuttatni, mert az eredeti talajéletet így tudjuk a legbiztosabban visszaállítani. A por használatáról itt olvashattok.Védelem a kiültetés után

A kiültetés után két héttel kezdjük a védekezést. Ne locsoljuk úgy a növényt, hogy a leveleire fröccsenjen a sár, és kerüljük az esőztető öntözést is, amikor a levelek hosszabb időn keresztül nedvesek maradnak. Az esti öntözéskor a hajnali harmat hatására órákon keresztül vizesek maradnak a levelek, ami szintén kedvező a gombás betegségeknek. Rendszeresen szedjük le az alsó leveleket, a növény gondozásakor törekedjünk a szellős forma kialakításához, vagyis folyamatosan törjük ki az oldalhajtásokat, hogy ne tudjon besűrűsödni. A talajtakarással megelőzzük a sár fröccsenést, ha van rá lehetőségünk, alkalmazzuk.

A növényeket az AlgaFix levéltrágya alkalmazásával is erősítjük. Fontos a balatoni zöldalgát a levél fonákjára kell fújni. Részletes tájékoztató itt.

AlgaFix - levéltrágya

Ha mégis megjelent a kór, sajnos, nincs mit tennünk, fel kell szedni az összes fertőzött növényt és meg kell semmisíteni, vagyis elégetni. A fertőzés terjedését kell megállítanunk.

Nincs gyógymód a fitoftórára, ezért mindenképp a megelőzésre kell összpontosítanunk. Ha az időjárási feltételek kedvezőek betegségnek, akkor számíthatunk a megjelenésére.

Burgonya esetében

A paradicsom rokona, vagyis növényvédelem szempontjából ugyanazok a megelőző intézkedések szükségesek, illetve annál több. A burgonya gumója is fertőződik a fitoftórával (ebben az esetben burgonyavészről beszélünk), ezért a burgonya vetőgumónál lényeges, hogy fertőzésmentes gumókat ültessünk el.

Az élelmiszerboltokban kapható étkezési burgonya erre nem biztos, hogy alkalmas. A képen szereplő gumó a fitoftórával fertőződött, vagyis ültetésre nem alkalmas.
Fitoftórával fertőzött burgonyagumó

Amennyiben öko elvek alapján kertészkedünk, a következő szereket használhatjuk fel paradicsom/burgonyavész megelőzősére: BORDÓI EXTRA, Bordói por, BORDÓILÉ + KÉN NEO SC, BORDÓILÉ NEO SC, BORDÓMIX DG, Champ DP,  CHAMPION 2 FL, CHAMPION WG, COPAC FLOW, COPERNICO HI BIO, CUPROGARD DG, FUNGURAN-OH 50 WP
Kocide 2000, NORDOX 75 WG, Vegesol R.

Forrás: gazigazító

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ehhez a cikkhez még nem tartozik hozzászólás.

Copyright 2012 Agrobio Hungary Kft.