Kertészkedj a városban! - Városi Kertészek 2014! - szepkertert.hu
Főoldal Agro.BIO Hungary KFT
2018. augusztus 15. szerda — Mária napja van.

FRISS BEJEGYZÉSEK

Hogyan és mitől óvjuk a szobanövényeinket? – Virágos kert
A tél mindig megviseli a szobanövényeket. Mit tehetünk?...
2014-12-01 Itt a faültetés időszaka – Gyümölcsös kert
Az októberben - és nem később - ültetett csemeték egy évvel korábban virágoznak...
2014-10-17 Mit kell tennünk októberben a kertben? – Virágos kert
Még nem fagy sem éjszaka, sem hajnalban. Ilyenkor ajánlott előkészíteni a kertet...
2014-10-12 Kertészkedj a városban! - Városi Kertészek 2014! – Kertünk tája
Van egy kiskerted a városban, de nem tudod, hogyan használd? Kertészkedsz már...
2014-09-05 Csoda a gyümölcsösben – Gyümölcsös kert
Tiszadobon csoda történt a gyümölcsösben. A MIKEF KFT úgy döntött, 15 hektáron...
2014-08-18 Embernagyságú paradicsombokrok – Virágos kert
A házi kiskertekbe betekintve rögtön szembetűnik a gazda gondossága. Így van...
2014-08-18 Házilag készíthető természetes gyomirtó – Kertünk tája
Az idei nyár eddig egyáltalán nem volt csapadékszegény, és ennek a különösen...
2014-08-01 Nyári metszés – Gyümölcsös kert
Itt a nyári metszés ideje: ollóval vagy puszta kézzel végezzük? Bármely furcsának...
2014-07-28

Kertünk tája

2014. szeptember 5.Kertészkedj a városban! - Városi Kertészek 2014!

Írta: Szép kertért Címkék: kert növény gyümölcs BactoFil por-család


Van egy kiskerted a városban, de nem tudod, hogyan használd? Kertészkedsz már a váorsban, de szeretnél minél egészségesebb ételeket termeszteni? Jelentkezz Városi Kertésznek!

Városi Kertészek 2014/2015

Pályázati felhívás

2014/2015

A program célja

Az AGRO.bio Hungary Kft piacvezetőként immár 14 éve elkötelezett híve a fenntartható mezőgazdasági szemlélet népszerűsítésének. A cég olyan termékeket (BactoFil-család, Algafix, Symbivit) forgalmaz, gyárt, amelyek nem kizsákmányolják a termőföldet, hanem mikrobiológiai, vegyszermentes megoldásokkal csökkentik a műtrágya használatát, így újra élővé teszik a talajt.

A fenntartható mezőgazdasági technológiák használata és gondolata azonban nem állhat meg a nagyüzemi gazdaságok szintjén. Sok olyan városban lakó ember, család van, akinek van kiskertje, vagy olyan területe, amely alkalmas házi kiskert kialakítására. Az AGRO.bio Kft. ezeket az embereket kívánja megszólítani. A Városi Kertészek program keretében a résztvevők megismerik, hogyan lehet vegyszermentesen termeszteni zöldségeket a kiskertben, másrészről a program tanulási alkalmat teremt azoknak is, akiknek van lehetősége kiskert kialakítására, de nem tudják, hogyan vágjanak bele.

Az AGRYA harmadik éve partneri együttműködésben dolgozik az AGRO.bio Kft-vel. Az AGRYA Vidék Kaland programja a Városi Kertészek Program egyik előzményének tekinthető. Az AGRYA a Vidék Kaland Programmal napjaink mezőgazdasági termeléséről kíván pontos és élményszerű tájékoztatást adni az érdeklődő nem mezőgazdász városi fiataloknak.

Az előbbiek miatt szervezik meg 2014/2015. évben kísérleti jelleggel, pilot programként a Városi Kertészek Programot.

Együttműködő partnerek

A Program során az AGRO.bio Kft. a fenntartható termesztés módszertanát, a vegyszermentes kiskert kialakításának tudását adja át, míg az AGRYA a Vidék Kaland program során kialakított szervezői kapacitásával járul hozzá a Városi Kertészek Program sikeres megvalósításához.

Vidék Kaland

A program leírása

A Városi Kertészek Program a pályázaton kiválasztott résztvevőknek arra ad lehetőséget, hogy az otthoni, házikerti kertészkedéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket megszerezzék. A Program három részből áll. 

Az első rész a képzés. A Program képzési része 6 képzési napból áll. (4 nap elméleti képzés és 2 nap gyakorlati képzés) A képzések helyszíne Budapest. A képzések után a résztvevők számot adnak a megszerzett tudásukról, majd ennek sikeres teljesítése után vetőmagokat és a kertészkedéshez szükséges szereket és szerszámokat kapnak a szervezőktől.

A képzés második részében a résztvevők a saját kertjüket építik fel és gondozzák. A tapasztalataikról kötelezően beszámolnak egy erre létrehozott elektronikus felületen és a közösségi oldalakon.

A képzés második részében a résztvevők a saját kertjüket építik fel és gondozzák. A tapasztalataikról kötelezően beszámolnak egy erre létrehozott elektronikus felületen és a közösségi oldalakon. A kertészkedéshez, az annak során felmerülő problémák megoldásához szakértői-szaktanácsadói támogatást adnak a szervezők. Tehát a friss kertészek nem maradnak egyedül az esetleges gondjaikkal.

A program harmadik része egy értékelő találkozó 2015. Augusztus  22. 

A jelentkezés és a résztvevők kiválasztása

A Programra 18-40 év közötti városlakók jelentkezését várják a szervezők. A jelentkezésnek további feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen legalább 7 nm kertészkedésre alkalmas földterülettel, vagy ekkora méretű magas ágyással vagy ekkora méretű balkon ládával. 

A jelentkezőket személyesen meghallgatják az AGRO.bio Kft. és az AGRYA munkatársai. A meghallgatással azt szeretnék elkerülni, hogy olyanok jelentkezzenek, akik nem elég elszántak, esetleg csak divatból gondolják, hogy szívesen kertészkednének. A kiskert gondozása ugyan nagyon nagy öröm a szüretkor, de odáig sok és rendszeres munkára van szükség.

A Programban, tekintettel arra, hogy kísérleti programról van szó 30 fő részvételére van lehetőség.A jelentkezőnek vállalnia kell, hogy mind a 6 képzési napon és azt követő záró beszámolón részt vesz. Ha résztvevő elmulaszt képzési alkalmakat vagy a záró beszámolót, akkor a szervezők kizárhatják a programból és nem jogosult az ingyenes juttatásokra a Program második részében.

A programmal kapcsolatos információk és a jelentkezési lap elérhetők az agrobio.hu, szepkertert.hu a videk-kaland.hu és az agrya.hu weblapokon.

Jelentkezni a kitöltött regisztrációs lap megküldésével lehet. E-mailban, szkennelve, pdf formátumban varosikerteszek@agrobio.hu, levélben: 1138 Budapest Váci út 184. Városi Kertészek jeligére.

A regisztrációs laphoz egy a jelentkezőt ábrázoló fényképet is csatolni kell. A jelentkezési lap letölthető az agrobio.hu,  a videk-kaland.hu és az agrya.hu weblapokról. 

Jelentkezési határidő 2014. október 3.!

A program időbeni ütemezése

2014. október 3. – jelentkezési határidő

2014. október 4-15. – személyes meghallgatások, a résztvevők kiválasztása.

2014. november 22-23. - elméleti képzési napok 

2015. január 17-18. - elméleti képzési napok

2015. február 21. –március 7.  gyakorlati képzések

2015. március 14. - záró beszámoló

2015. március-augusztus – otthoni kertészkedés

2015. augusztus 22. – értékelő találkozó és záró bográcsozás.

Költségek és finanszírozás

A programban a részvétel ingyenes. A szervezők biztosítják a tananyagot, a képzés fizikai feltételeit, kellékeit és az oktatókat. A résztvevőknek kell fedezni a budapesti képzési helyszínre utazás költségeit, az esetlegesen felmerülő szállás költséget (a képzések hétvégén lesznek, szombaton-vasárnap) és az étkezést.

A szervezők ingyenesen biztosítják a vetőmagokat, szereket és az alap kertészeti felszerelést.

Kapcsolat

A Programmal kapcsolatosan információk a varosikerteszek@agrobio e-mail címen és az AGRO.bio telefonos kapcsolatán (hétfő-péntek 10-18 óra között) kérhető: +36 70 9388 408.

A programmal kapcsolatos információk és a jelentkezési lap elérhetők az agrobio.hu, szepkertert.hu a videk-kaland.hu és az agrya.hu weblapokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ehhez a cikkhez még nem tartozik hozzászólás.

Copyright 2012 Agrobio Hungary Kft.