Mit kell tennünk októberben a kertben? - szepkertert.hu
Főoldal Agro.BIO Hungary KFT
2018. augusztus 15. szerda — Mária napja van.

FRISS BEJEGYZÉSEK

Hogyan és mitől óvjuk a szobanövényeinket? – Virágos kert
A tél mindig megviseli a szobanövényeket. Mit tehetünk?...
2014-12-01 Itt a faültetés időszaka – Gyümölcsös kert
Az októberben - és nem később - ültetett csemeték egy évvel korábban virágoznak és érlel...
2014-10-17 Mit kell tennünk októberben a kertben? – Virágos kert
Még nem fagy sem éjszaka, sem hajnalban. Ilyenkor ajánlott előkészíteni a kertet az ős...
2014-10-12 Kertészkedj a városban! - Városi Kertészek 2014! – Kertünk tája
Van egy kiskerted a városban, de nem tudod, hogyan használd? Kertészkedsz már a v...
2014-09-05 Csoda a gyümölcsösben – Gyümölcsös kert
Tiszadobon csoda történt a gyümölcsösben. A MIKEF KFT úgy döntött, 15 hektáron kipróbál...
2014-08-18 Embernagyságú paradicsombokrok – Virágos kert
A házi kiskertekbe betekintve rögtön szembetűnik a gazda gondossága. Így van ez Ki...
2014-08-18 Házilag készíthető természetes gyomirtó – Kertünk tája
Az idei nyár eddig egyáltalán nem volt csapadékszegény, és ennek a különösen vízgazda...
2014-08-01 Nyári metszés – Gyümölcsös kert
Itt a nyári metszés ideje: ollóval vagy puszta kézzel végezzük? Bármely furcsának is tűni...
2014-07-28

Virágos kert

2014. október 12.Mit kell tennünk októberben a kertben?

Írta: Szép kertért Címkék: kert virág növény gyümölcs BactoFil por-család


Még nem fagy sem éjszaka, sem hajnalban. Ilyenkor ajánlott előkészíteni a kertet az őszi-téli hidegekre, de inkább a következő tavaszra.

Még mindig 21-26 fok, a levegő melegebb az ilyenkor megszokottnál, elég meleg még a talaj, és egyelőre nem ered el az eső. A ezen a héten is fagymentesek maradnak az éjszakák az OMSZ szerint. Leghamarabb szerdán lehet szórványosan zápor, tehát ideálisak a viszonyok a kertészkedéshez.


Új fák és évelő virágok

Ilyenkor érdemes ültetni és átültetni, mert a talaj elég nedves, ugyanakkor kellőképpen meleg is. Télig még van idő arra, hogy a növények új gyökereket fejlesszenek, érdemes ezért sűrűn öntözni őket. Még az első talajmenti fagyok előtt kell például elültetni a rózsatöveket. A frissen kiültetett növények tápoldatot is kaphatnak.

A kiültetéskor érdemes Symbivitet használni, amelyet egyszer kell a növény gyökérzetéhez az ültetés során adni. A Symbivit éltre szóló kapcsolatot alakít ki a növény gyökérzetével. A videóban megmutatjuk hogyan kell alkalmazni. 30 gramm Symbivit két tőhöz elegendő.

Ha túlburjánzottak az évelő virágok, jó elosztani a tövüket, és szétültetni őket. Ezután jöhetnek a tavasszal virágzó hagymás növények. A virághagymákat nem hasznos nagyon mélyre, a magasságuknál kétszer-háromszor nagyobb mélységbe ültetni. A hagymákat egy-két órára be is lehet áztatni ültetés előtt. Októberben ajánlott felfrissíteni a tulipánágyásokat.

Symbivit

Felkészülés a fagyokra

Szintén még a talajmenti fagyok előtt ajánlott bevinni a kertből a muskátlikat, a kaktuszokat és a mediterrán dísznövényeket (például a citrusféléket).

A nem télálló hagymás virágokat – például a kardvirágot, a dáliát – viszont ki kell ásni, amint hidegebbre fordul az idő, és a leveik megbarnulnak. Ha már megszikkadtak a földtől megtisztított hagymák, papírban érdemes tárolni őket hűvös, száraz helyen.

Mi a teendő a gyeppel?

A gyep kaphat komposztot, apró szarvasmarhatrágyát vagy őszi gyeptrágyát, már csak azért is, mert ha tavasztól őszig gyakran öntözték és nyírták, a fű sok tápanyagot vont ki a földből. A speciális őszi trágyakeverékben viszonylag kevés a nitrogén, de sok a kálium – az utóbbi erősíti a füvet.

Továbbá BactoFillal segítsük a talaj frissülését. Ezt is megmutatjuk hogyan. Nyilván most a BactoFil kijutattásán van a hangsúly. 

Ha több éves, megtömődött talajú gyepről van szó, amely már itt-ott mohásodni-gyomosodni kezdett, akkor fontos fellazítani a talajt trágyázás előtt.


A fűnyírót még nem érdemes eltenni télire, mert lassabban ugyan, de még nő a gyep. Utoljára november elején ajánlott füvet nyírni, de akkor ne vágjuk öt centiméternél rövidebbre, mert a hosszabbra hagyott fű hatékonyabban hasznosítja a napfényt, így ellenállóbb lesz akár a fagyokkal, akár a kártevőkkel szemben.

Metszés és permetezés

Október közepén ajánlott megmetszeni a letermett gyümölcsfákat. Fontos alaposan megélezett metszőollót, ágvágót használni, mert a tompa szerszám roncsolja az ágat, így könnyebben bejutnak a fába a kártevők. Vastagabb ágak levágása esetén érdemes a kertészeti boltokban árusított sebkezelőt használni.

A gyümölcsfákat még a fagyok beállta előtt ajánlott gombaölővel permetezni. Bálint György szerint erre a leghatékonyabb (és egyben legolcsóbb szer) a 2 százalékos koncentrációjú bordói lé, vagyis a rézgálic mésztejjel kevert vizes oldata.

Teendők a veteményesben

Ilyenkor már kiürültek az ágyások, ezért ajánlott felásni a már meglehetősen összetömörödött, kötött talajt. Nem könnyű munka, mert minél mélyebben érdemes felásni, hogy a föld jobban tárolja a csapadékot, és arra kelle törekedni, hogy minél kevesebb gyom maradjon benne. Az ágyást nem muszáj elegyengetni, mert a rögök a fagyok miatt úgyis szétesnek. Nem árt felásni az epres ágyásokat is. Mindennek az az előnye, hogy tavasszal jóval könnyebb lesz előkészíteni a veteményest.

Megéri egész ősszel rendszeresen takarítani a kertet: levágni minden elnyílt virágot, összeszedni a letört ágakat, összeseperni a lehullott leveleket. A lombtalanítás azért hasznos, mert a sövényre hullott falevelek alatt a bokor korhadásnak indulhat, a gyepen barna, száraz foltok támadnak, és a fű mohásodni kezd. Amit csak lehet, komposztáljon, mert van esély rá, hogy késő tavasszal friss humusszal ültetheti ki a virágokat, zöldségféléket.

Forrás: origo.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ehhez a cikkhez még nem tartozik hozzászólás.

Copyright 2012 Agrobio Hungary Kft.